Navegar per la xarxa és com anar a passejar,  sempre trobes coses. En una d’aquestes navegacions vaig aparèixer a l’espai Making Mathematics.

En aquest espai web és mostra  un projecte de tres anys de durada on es pretenia posar en contacte estudiants des secundària amb matemàtics  per tal què els hi fessin de tutors en el desenvolupament d’un projecte.  A banda que aquesta idea és interessant, i per cert, aquí ja ho fan algunes universitats en els treballs de recerca, em van agradar molt alguns dels projectes que proposaven.

Abans de nadal vaig decidir portar-ne un a classe de primer de batxillerat, amb els estudiants de Matemàtiques per a Ciències Socials. Aquest projecte és el “Simplex Lock“.

simplex-900Consisteix en un cadenat format per botons que cal prémer per tal d’aconseguir la combinació de desbloqueig. Una representació més esquemàtica seria:

Simplex Lock

Hem de seguir les dues normes següents:

  • Podem prémer qualsevol número de botons, de 0 a 5
  • Quan premem un botó aquest queda enfonsat en el cadenat i ja no es pot tornar a utilitzar.

Exemples de possibles combinacions:

  •  {12} {45} Prémer primer les tecles 1 i 2 conjuntament i després les tecles 4 i 5.  Val a dir que aquesta combinació de desbloqueig es diferent de {45}{12}
  • {2}{1}{45} Primer el 2, després l’1 i acabem premen el 4 i el 5 a la vegada.
  • {12345} Prémer les cinc tecles al mateix temps
  • {} El cadenat està desbloquejat. Cap botó.

Sembla ser que en la seva publicitat deien que hi havia milers de combinacions diferents.  La pregunta que cal respondre és:

Aquesta empresa està dient la veritat en la seva publicitat?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durant 3 sessions vaig  organitzar la meva docència al voltant d’aquesta indagació, o problema,  o pregunta.  Vam organitzar el treball per parelles, així podien parlar entre ells per tal d’orientar el seu treball. No cal dir que també es podien adreçar a mi en el moment que consideressin necessari i al final presentaven els resultats de la seva feina. Penso que això és el que Don Finkel en el seu llibre “Ensenyar amb la boca tancada” (SUV) anomena “Taller conceptual”, format per un enigma estimulant, persones amb qui parlar, una sèrie de qüestions, un professor i un final del treball.

Els estudiants van presentar la seva feina. El temps no va permetre fer una exposició a tot el grup de la tasca que havien desenvolupat totes les parelles per tal de comparar mètodes de treball. Van acabar presentat per escrit el treball que havien realitzat. Podeu veure un exemple d’aquestes tasques en els treballs de  Hamida i Oumaima i de  Gabriel i Eric.

Aquesta tasca i altres es troben allotjades en el web: Banc de Recursos de Matemàtiques