Moltes vegades els programes audiovisuals poden complementar el treball que fem a l’aula.  Programes com “Què, qui,com” o Dígits, per parlar dels produïts per tv3 ens poden proporcionar material audiovisual molt interessant per tal d’introduir, complementar o aprofundir un contingut matemàtic concret.

Alguns exemples en poden ser els següents programes:

Pel que fa a la mesura:

 • El sistema mètric  (Què,qui,com) Programa emès el 26 de març de 2008  que revisa els orígens del sistema mètric decimal.
 • Mesurar les coses (5’11”). (Dígits)  Programa que complementa l’anterior, centrat més en el sistema mètric decimal.
 • Grans Telescopis  (4’28”). (Nostra nau)  Eines per fer mesures. Com funcionen els telescopis?


Però no només les televisions disposen de bons materials. Amb les actuals càmeres de vídeo, fotogràfiques o mòbils els estudiants també poden fer coses semblants. Fixeu-vos en aquest  vídeo premiat pel jurat en el concurs VIDEOMAT,

Podem mesurar el radi de la terra?

La BBC compta en les seves files amb en  Marcus Du Sautoy, un matemàtic molt mediàtic I també han prestat la seva atenció al metre.  En aquest vídeo de 7 minuts ens explica la mateixa història anterior, però amb més mitjans. El vídeo ja no es troba disponible. Però el fragment forma part de la sèrie documental “The mesure of All Things“.

En l’espai Edu3.cat també podreu trobar tota una sèrie de vídeos que mostren activitats de qualsevol dels blocs de continguts i nivells de l’ensenyament. Relacionat amb el món de la mesura cal veure el que fa el CEIP L’Estació de Sant Feliu de Guixols: Gimcana de Mesures.
Edu3.cat

 

Finalitzem amb una activitat de mesura, encara que no lligada al món del vídeo. Però que en podria donar lloc a recerques interessants:

Petites Investigacions relacionades amb la mesura
Investigueu. Per cada recerca primer heu de fer una hipòtesi de la resposta i després mirar de confirmar-la o no, de dues maneres diferents. En finalitzar podeu afegir 5 noves petites recerques relacionades amb la mesura.
 1. És possible que una persona pugui viure 1 milió d’hores?
 2. Si heu viscut un milió de segons, quants aniversaris haureu celebrat?
 3. Quin any era fa 1000 milions de minuts ?
 4. Quant tardaràs en comptar fins a un milió ?
 5. Imagina que aconseguim el teu pes en monedes d’1 €. Quin serà el teu valor?
 6. Podríem col·locar tota la població de Barcelona en 100000 autobusos turístics de dos pisos ?
 7. Podries córrer 1000 metres en un minut?
 8. Podries menjar exactament una tona de menjar en un any sense aprimar-te ni engreixar-te?
 9. És possible caminar 100000 km al llarg de tota una vida?
 10. És possible que hi càpiguen 1000 llaunes de beguda dins un metre cúbic?